Pěstování citrusů na jaře

Miroslav Nechvátal

citrus_skierniewiczky_4738 Po skončení zimy přichází doba kvetení a intenzivnímu růstu. Citrusy, které jsme nechali přes zimu odpočívat ve vegetačním klidu při snížené teplotě připravíme k vegetaci (zpravidla na přelomu února a března). Je nutné ro­stliny dostatečně zásobit co největším množstvím živin pro vegetační období. Mladé rostliny přesazujeme každoročně do květináče o 3 – 5 cm většího, větší rostliny alespoň jednou za dva roky, velkým rostlinám odebereme vrchní část substrátu a doplníme novým. Nejvhodnější je speciální substrát pro citrusy, i když časem  si budete možná míchat vlastní směs.

Při přesazování zkrátíme částečně kořeny, dlouhé, spirálovitě stočené zakrátíme podstatně víc, odstraní­me nahnilé. Provádíme základní řez (za 4-5 očkem směřujícím ven) a tvarování korunky, kte­rou v průběhu vegetace pouze upravujeme. Úpravy kořenů se ne­musíme bát, rostliny je v dobrém substrátu snadno nahradí a navíc je ještě rozvětví. V zimních měsících a především na jaře, kdy se začíná častěji větrat v obytných místnostech, je nebezpečné prochladnutí kořenového systému pro­udícím vzduchem, které vede k poruše výživy a vodního režimu rostliny, nad­zemní část rostliny je v teple, vegetuje a požaduje zásobování vodou a živina­mi, což podchlazený kořenový systém není schopen zajistit, při dlouhodoběj­ším stavu dochází k opadu listů a úhynu rostliny ze zdánlivě neznámých důvo­dů.

Již brzy na jaře začínají citrusy rašit, nasazovat květenství a kvést, v této do­bě je třeba udržovat teplotu v rozmezí 15 – 20 °C, při vyšších teplotách dochází k poruchám ve vývoji květních orgánů (květy nevyvinuté, brzy opadávají), a přestože nám rostliny vykvetou, nemu­síme se dočkat plodů. Většina citrusů je samosprašných (jsou schopny opylení vlastním pylem) nebo tvoří plody partenokarpicky (nepotřebují opylení žádné – všechny bezsemenné odrůdy mandarinek, pomerančů i ostatních hybridních citrusů), přesto je vhodné štětečkem opylovat vzájemně různé citrusy, dojde sice k vy­tvoření semen, ale plody se semeny jsou chutnější a šťavnatější než bezsemenné. Po nádherném období kvetení a radosti z nasazených plodů přichází „těžké období“ citrusáře, kdy musí při­stoupit k redukci bohatě nasazených plodů. Platí zásada: chceme-li mít plody každý rok a kvalitní, můžeme ponechat jen takový počet, který nejen rostlina uživí, ale je i schopna dále růst. Před první probírkou plodů rostlinou zatřeste, některé plůdky opadnou (napodobíte větrné počasí) pak ponechejte asi dvojná­sobek plodů, které je stromek schopen unést, další redukcí je přirozený propad a poslední konečná probírka následuje v době, kdy plody dosahují velikosti trnky. Není možno přesně stanovit počet plodů na rostlinu, ale obecně se řídí­me zásadou, že na jeden plod by měla mít rostlina 15 – 50 listů, podle velikosti plodů a listů, čím větší plod a menší listy, tím je i počet potřebných listů větší.

Nezapomeňte pravidelně zalévat a přihnojovat. Velmi vhodné je i přihnojování na list listovým hnojivem. K tomu využijte podmračené počasí bez deště, ne když svítí slunce mohlo by dojít k popálení listů.

2 comments to Pěstování citrusů na jaře

Leave a Reply