zpracoval: Jiří Dráb
D. Sběr léčivých rostlin
Při sběru léčivých rostlin je nutno dodržovat několik zásad:
- 1. Pro sběr si uděláme potřebný čas, abychom nesbírali rostliny ve spěchu.
- 2. Sbíráme jen rostliny, které dobře známe.
- 3. Nesbíráme rostliny ve volné přírodě vpřírodních rezervacích a rovněž tak rostliny chráněné pro jejich malý výskyt. Tyto rostliny si raději koupíme, případně dle možností vypěstujeme na zahrádce (např. arniku) nebo použijeme jinou spodobným účinkem.
- 4. Nesbíráme do igelitových sáčků, jelikož může dojít kzapaření a znehodnocení. Některé rostliny již po hodině v igelitovém sáčku jsou znehodnoceny. Nejvhodnější jsou proutěné košíčky nebo tašky zřídké tkaniny – ne umělé !!!
- 5. Sběr provádíme šetrně kpřírodě, súctou kléčivým rostlinám a to tak, že při sběru pamatujeme na ekologii a uchování druhu rostliny. Např. při sběru natě seřezáváme jen vrchní část, aby ze spodní části vyrostly nové výhonky a mohli jsme provést ještě jednu sklizeň. Několik rostlin na daném místě ponecháváme bez sklizně, aby mohly odkvést a vysemenit se. Při sběru květů taktéž některé květy nesklízíme. U sběru kořenů rostlin, které se vyskytují jen vmalém množství, tyto nevyrýváme celé, ale opatrně je podhrabeme a odebereme uvolněnou část kořenů. Zbylé kořeny umožní rostlině pokračovat vrůstu. Ty co se vyskytují ve větším počtu, tak část jich vyryjeme celých a zbytek ponecháme.
- 6. Sběr natě některých rostlin se provádí před květem. Při pozdějším sběru např. při započetí kvetení, tyto rostliny v průběhu sušení odkvetou a ještě uvolní semeno tzv. chmýří – jsou to např. celík zlatobýl, vrbovka malokvětá apod.
- 7. Sběr nadzemní části rostlin nesbíráme za mokra , tj. po dešti nebo při ranní rose.
- 8. Sbíráme jen zdravé rostliny, nikoliv nahnilé, plesnivé, barevně změněné (hnědé nebo černé skvrny), nebo napadené škůdci.
- 9. Nesbíráme rostliny zchemicky ošetřovaných zemědělských ploch a při leteckém ošetřování i ve vzdálenosti menší jak 500 m od těchto ploch. V menších vzdálenostech jak 150 m od silnice a 100 m od železniční dráhy. Rovněž nesbíráme léčivé rostliny voblastech průmyslových závodů.
- 10. Sbíráme jen takové množství, které spotřebujeme do sběru vnásledujícím roce. Pokud nám i tak nějaké zůstanou, tak je můžeme spotřebovat nejdéle do dvou let od sklizně. Potom už jen do koupelí.
E. Zpracování léčivých rostlin
Nasbírané rostliny je nutno co nejrychleji konzervovat, neboť v čerstvých rostlinách dochází k rozkladným pochodům, při nichž obsah účinných látek rychle klesá a podléhá zkáze. Konzervace se provádí některým z následujících způsobů.
1. Čerstvé byliny
Některé byliny mají nesilnější účinek, když jsou užity jako čerstvá šťáva, salát nebo čerstvá zelenina (např. kopřiva, jarní listy smetánky lékařské, listy sedmikrásky, listy jitrocele, šťáva aloe nebo netřesku střešního, zeleninové a ovocné šťávy a pod.). Při užívání čerstvých bylin se do našeho těla dostanou i ostatní látky, které při jiném způsobu užití se nám nepodaří z dané rostliny získat (nálev, odvar, extrakt, …). Z čerstvých bylin se připravuje také tzv. „Zelený nápoj“.
2. Sušením
Sušení patří mezi nejčastěji používaný způsob zpracování nasbíraných bylin. Při sušení dochází k poklesu obsahu vody až na 10-14% původního obsahu. Po usušení dojde k zastavení všech rozkladných pochodů. Rostliny neobsahující těkavé látky můžeme sušit při teplotě až 60°C, naopak rostliny obsahující těkavé látky jako je např. máta, sušíme při teplotě nanejvýš při 30 – 40°C. Dobře usušená droga se při ohybu láme. Nedosušené rostliny mohou zplesnivět a naopak přesušené se při manipulaci drolí a také značně klesne obsah účinných látek. Rostliny se doporučuje sušit celé tak jak jsme je posbírali, jedině kořeny a oddenky se rozkrojí podél na poloviny. Teprve usušené rostliny připravíme k použití rozlámáním, nařezáním nebo drcením na menší části.
Aromatické byliny rozdrobujeme vždy teprve před jejich použitím -jsou to např. máta, meduňka, bazalka apod. V případě, že při sušení došlo k částečnému nebo úplnému ztmavnutí (zhnědne nebo až zčerná) převážně listů, znamená to, že došlo k zapaření rostlin. Mohlo k tomu dojít při sběru – nasbírané větší množství nebo sběr do igelitového sáčku, případně při sušení ve větší vrstvě. Takto usušené rostliny jsou znehodnoceny a neměly by se používat. Některé druhy léčivých rostlin je možno nejdříve na slunci předsušit v tenké vrstvě ( zavadnout ) a pak dosušit ve stínu. U těchto rostlin je to uvedeno v herbáři.
a) Sušení přirozeným teplem
Sušení provádíme ve stínu v místnostech, které jsou dobře větrané, případně na půdách v mírném průvanu. Musíme zajistit, aby nedošlo ke znečistění bylin např. prachem. Byliny sušíme rozprostřené např. na nějakém sítě rozležené v tenké vrstvě nebo v malých svazečcích zavěšené v prostoru.
b) Sušení umělým teplem
Sušení umělým teplem se provádí v sušičkách, kde je zajištěno proudění vzduchu. Bezprostředně po usušení je necháme v suchu na hromádce 2-3 dny „vydýchat“.
c) Skladování usušených bylin
Sušené byliny skladujeme v hermeticky uzavřených nádobách pokud možno bez přístupu světla – plechové dózy nebo skleněné tmavé nádoby. Je vhodné takto uskladněné byliny 2-3 x za rok vyjmout z nádob a nechat provětrat.
Ze sušených (případně čerstvých) bylin dále můžeme připravit :
Nálev (čaj)
Byliny se spaří horkou vodou a nechají se až 20 minut vyluhovat. Po celou dobu vyluhování je nutno mít šálek zakrytý pokličkou.
Odvar
Byliny se vaří 10 minut pokud není v receptu stanoveno jinak (např. dubová kůra se vaří půl hodiny). po ukončení varu necháme ještě 10-15 minut ustát a potom scedíme. Odvarem se připravují převážně tvrdé části rostlin jako je např. kůra a kořeny. Při vaření máme nádobu s bylinkami zakrytou pokličkou kromě některých výjimek, kdy chceme aby některé látky varem vyprchaly – např. šalvěj (vyprchá toxický thujon – uvedeno v receptu).
Studený macerát
Připravuje se vyluhováním bylin po dobu 8 hodin ve studené vodě. Potom se přihřeje nebo přivede až k bodu varu – podle druhu byliny. Studený macerát se provádí u bylin u kterých by se velkým teplem zničily látky na kterých nám obzvlášť záleží (např. slizové látky slézu) nebo by se velkou teplotou z bylin uvolnily jedovaté případně jiné nežádoucí látky (např. jmelí – uvolnění viskotoxinů).
Prášky
Usušené byliny roztlučeme např. v hmoždíři. Práškem posypáváme jídlo nebo na lžíci vody (např. rozemleté chilli papričky – kayenský pepř, puškvorec) popřípadě se prášek zalije trochou převařené teplé vody a rozmíchá na hustou kaši, která se dá na gázu a přiloží na postižené místo (např. kostival lékařský).
Koupele
Připravíme silnější odvar nebo nálev, který nalijeme do vody teplé 38°C teplé. Koupele trvají 10-30 minut – podle druhu onemocnění a podle stavu a stáří pacienta. Koupele se rozdělují na celkové (vanové – na celé tělo) a částečné (aplikované jen na určité části těla). Hlavním důvodem pro používání bylinných koupelí je vyvolání dráždivých a regulujících pochodů v těle, které působí současně léčebně a celkově posilují organizmus. Při koupeli nastává vniknutí rozpuštěných bylinných látek z koupele kůží do organizmu a naopak z organizmu se kůží vylučují některé škodlivé látky do koupele. Koupele nejsou vhodné při onemocnění tuberkulózou, štítné žlázy, epilepsií, prudké zánětlivé stavy, některé anémie apod. Nejužívanější jsou koupele siličné (máta, rozmarýn, květ heřmánku, nať mateřídoušky, nať tymiánu, bobule jalovce aj.) Další jsou koupele tříslovinné, které mají svíravé, protizánětlivé a dezinfekční účinky (list šalvěje, ořechový list, jablečníková nať, nebo odvar z kořene nátržníku, dubové kůry apod.).
Lihový extrakt (tinktura, tresť)
Skleněná nádoba se naplní rozřezanou bylinou a zalije se čistým lihem tak, aby byly celé ponořeny. Sklenku uzavřeme a postavíme na okno kam svítí slunce, nebo na jiné teplé místo. Denně promícháváme a po 8 dnech přefiltrujeme přes pláténko a slijeme do lahví. Užíváme převážně 3x denně 20 kapek do malého množství studené vody (např. Třapatka nachová – Echinacea purpurea) – dle receptu.
Sirup
Podle starého receptu se sirup připravuje následovně : Potřebujeme – čistou sklenici, omyté a okapané byliny, hnědý přírodní cukr nebo cukr krystalický. Do sklenice postupně vkládáme vždy vrstvu mírně upěchované byliny, kterou volně zasypáváme vrstvou cukru. Pokračujeme až po hrdlo sklenice, ještě utlačíme a doplníme další vrstvou bylin a cukru. Druhý a třetí den sklenici opět doplníme tak aby byla poslední vrstva z cukru. Sklenici pevně ovážeme celofánem a utěsníme gumičkou. Na sklenici navlékneme přes vrch igelitový sáček, vložíme do připraveného otvoru v zemi (např. na zahrádce) na stinném místě. Na vrch sklenice položíme prkénko a zasypeme zeminou. Hrdlo sklenice má být min. 5cm pod povrchem. Po 6 týdnech sklenici ze země vyjmeme. Její obsah vylisujeme nebo vymačkáme přes pláténko, krátce povaříme a naplníme do lahví. Pevně uzavřeme a dáme na tmavé chladné místo. Pro výrobu sirupů používáme pouze listy a okvětí (např. listy jitrocele).
Bylinná vína
Skleněnou nádobu naplníme do ¼ objemu pokrájenou čerstvou bylinou a doplníme vínem, nádobu zakryjeme plátýnkem a necháme za občasného promíchání 1 – 3 týdny stát. Víno přecedíme nebo přefiltrujeme, naplníme do lahví a uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Užíváme ráno a večer po ½ dcl (např. rozmarýnové víno).
Bylinné likéry
Jeden litr šťávy z bylin nebo jejich plodů procedíme přes pláténko. Přidáme jeden oloupaný a na kolečka nakrájený citron bez semen, 10 hřebíčků a 1 ks skořice. Svaříme s 1,5 kg krystalového cukru. Po vychladnutí přidáme litr 40% lihoviny (vodka) a promícháme. Výsledný likér má mít cca 20% alkoholu.
Bylinné masti
Rozehřeje se 0,5 kg vepřového sádla, do toho se vloží 3 hrsti nadrobno nakrájených bylin a nechá se na kamnech slabě zahřívat po dobu 3 hodin (nesmí se připálit). Potom se nechá do druhého dne stát a znovu se roztaví, vmíchá se 100 g včelího vosku, promíchá se a přecedí do malých skleniček se širokým otvorem. Skladuje se v chladničce (např. měsíčková mast).
Bylinné oleje
Léčivý olej připravíme tak, že do sklenice dáme pokrájené listy, květy nebo stonky byliny, zalijeme olivovým olejem tak, aby byly ponořeny. Za 4 týdny se procedí, naplní do lahví a uzavře (např. třezalkový olej).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.